Startportfolio
“Opleiding Pedagogiek”
Eigendom van:
Benjamin Simon Herbold
Hoekse Waard
Mbo-college: ROC Zuid Holland
FEB 2021
Blad 1 Persoonlijke levensverhaal. motivatie opleiding pedagogiek
Persoonlijke levensverhaal,
Mijn eigen leer en leefklimaat (ecologische achtergrond) heeft vele dalen gekend. Ik ben uit de drie kinderen de enige die nog realistisch hierover kan schrijven. Ik kom uit een dogmatische religieuze opvoeding waar vrije wil, keuze en zelfbeeld onvolledig ontwikkeld was. Heb daar jaren voor moeten zwoegen en dragen om een mooi toekomst zelfstandig op te bouwen zonder, dan wel geringe contacten uit familie daaraan over te hebben gehouden.
Mijn leerklimaat begon stroef hierdoor, maar naar mate van het loskomen uit mijn opvoeding kon ik mijzelf meer inwikkelen.
Tussen de schoolperiodes kan ik overige werkzaamheden ook verwezenlijken omdat dit voornamelijk oproep en of zzp werkzaamheden zijn. Mijn focus was vroeger gericht op de toekomst alles aannemen wat er te behalen viel. Ik was niet bezig te socialiseren met anderen en eerlijk gezegd had ik het al vrij druk met werken, school, en al het overige werk want ik had al twee of drie banen.
Visie op pedagogiek,
Op het moment dat mijn eerste les begon, realiseerde ik mij gelijk al dat er aan mij geknutseld gaat worden in mijn kennis, attitude en ervaring waar ik ruimte voor heb ingericht. Dat wil zeggen dat pedagogiek een proces is wat nooit stopt. “ Je bent nooit oud om te leren “ is een van de uitspraken wat weer realiteit is. Ik vindt het namelijk al mooi om de jonge generatie te horen in hun visie, en er voor open te staan om te begrijpen waaruit zij hun strekkingen halen. De maatschappij en politiek is hier een goed voorbeeld in. Mijn visie op pedagogiek start bij de aanpak, omgangsnormen en waarden van de mens. Wanneer wij realiseren hoe uniek we zijn op de aarde, en met onze talenten op maat een bijdrage kunnen leveren op ieder bevolkingsniveau, onze veiligheid en leefklimaat. Veranderingen vloeien voort binnen de opvoedingen op gebieden wat we hebben ( aan ) geleerd of in de meeste gevallen wellicht af willen leren binnen de gezinnen. Daaruit ontstaan nieuwe generatie met andere visies. Denk aan “Black life Matters” , of de groei hoe we binnen de samenleving kijken naar homogene veranderingen onder de mensheid in sekse en geaardheid. Hoe ik kijk naar leer-pedagogiek is divers. Ik weet dat literatuur bijdraagt aan de wijze hoe we kunnen denken hoe we onze pedagogiek toepassen. Maar de intrinsieke motivatie kan volgens mij ook al genetisch aangelegd zijn. Daar stuiten we op een verbogen mysterie, een voorbeeld zijn mijn kinderen. Natuurlijk zijn er talloze invloeden die mijn kinderen meekrijgen, meedoen, overnemen etc etc. Maar het blijft feitelijk wel zo dat mijn beiden kinderen enorm uiteen liggen. Ik vindt dat alleen maar mooi, en weet dat ook hierin mijn eigen pedagogische aanpak door mijn kinderen dagelijks beïnvloed wordt.
Motivatie,
Voor de zomervakantie van 2017 is er intern besproken in het team hoe we de opleiding van 2017-2018 in gingen richten. Daarbij heb ik aangegeven een SLB-functie uit te voeren. Dat is mij nu 2019 SLB gegund. Ik heb in dit tijdsbestek gemerkt dat ik in voorgaande jaren het onderwijs te zwart-wit heb uitgevoerd. Omdat ik probeer de lessen zoveel mogelijk realistisch naar de praktijk in te richten ben ik erachter gekomen dat er een verschil is ontstaan in het: ”onderwijs zijn” en beroepsgericht onderwijs geven. “Onderwijs zijn “heeft mijn visie op bepaalde manieren van omgang en lesgeven veranderd. Ik ben altijd van mening geweest als ik de wijze hanteer alsof de studenten werknemers zijn, sluit ik naadloos aan de verwachtingen van de werkelijkheden. Maar dat is niet zo, tenminste. De werkelijkheid is nog een brug te ver voor de meeste, omdat ze nog moeten leren. Dat leerproces heeft tijd en aandacht nodig. Ik merk dat een vernieuwde aanpak van begeleiden de voorkeur heeft in plaats van sanctioneren. Wij als opleiding gebruiken veel sancties om de student in het gareel te houden. Maar ja, als ik zie dat de studenten dit niet waarderen, of zitten te worstelen omdat wij zo nodig moeten straffen ben ik toch eens gaan nadenken. Het is makkelijk voor ons, maar moeilijk voor de student. De student moet van ons begeleiding krijgen, dat betekent dat wij ons moeten aanpassen aan de wijze waarop een student bereid is iets te kunnen leren. Wij sturen vaak genoeg studenten uit de lessen omdat zij hun spullen niet op orde hebben, of hun huiswerk. Maar we laten ze dan aan hun lot over, ofwel de SLB moet het oplossen. Ik weet dat we begeleiding moeten bieden, maar ze de tijd ontnemen om iets te leren is niet de richting wat wij als onderwijs in moeten gaan. Ik geloof dat alle tijd waar een student recht op heeft, wij dat niet moeten ontnemen maar optimaal moeten benutten om ze iets over te kunnen brengen.
Er zijn zat alternatieve maatregelen om ze binnen te houden en in de les leerbaar te maken. Enkel wanneer een student de les grofweg verstoort zal hij eruit moeten, want dan staat het leerproces stil voor de hele klas. Ik ben tegenwoordig in gesprek wat ik wil in de toekomst, en heb daar ook goed over nagedacht. Ik heb genoeg ervaringen opgedaan om de combinatie theorie-praktijk te kunnen bieden.
Ik zie deze opleiding als een nieuwe uitdaging, waarin ik de student kan begeleiden op de momenten dat zij theoretische moeten behappen. Een zoektocht naar hunzelf is de fase waarin ze op dit moment in leven. Wie ben ik?, hoe zien anderen mij? Waardeer ik mijzelf?.k weet nog wel dat als wij vroeger ons best deden bij Duits, wij het laatste kwartier een spelletje mochten doen. Dat principe wil ik dit ook proberen maar dan als beloning op een leuke les, waar we lol hebben en dingen doen waar we wat aan hebben, wat verduidelijking biedt op de theoretische kennis wat hun vergaren. Het gaat mij niet zo zeer hoe cognitief een pupil is, maar de ( onder de zee ) houding van de pupil ( levensfase )
Als mentor heb ik een verantwoordelijke rol. Ik signaleer afwijkende indicatoren in het leer en leef proces van een pupil. Daarom pas ik differentiëren op maat zoveel mogelijk toe, zodat de studenten op de volle breedte persoonlijke kwaliteiten kan door ontplooien. Daarbij is het een must om pedagogisch onderlegd te zijn. Het ecologische leefklimaat van een student speelt een grote rol, ik denk gelijk aan de Pyramide van Maslow. Waarbij de prioriteiten van een adolescent divers zijn, maar in de basis veelal gelijk aan die van ons. Waar kan ik een rol in nemen?
Blad 2
Overzicht werkervaring: betaald werk / vrijwilligerswerk / thuiswerk / hobby's
2017 Na enkele jaren bezig te zijn geweest in mijn eigen bedrijf, ben ik gestopt. Ik ben sinds 2017 manager bij een bedrijf in Rotterdam. Ik ben bezig de bedrijfsvoering en de vereisten, zoals keurmerken en structuur vorm te geven. Daarbij het aansturen van de werkprocessen en verantwoordelijkheden. Personeel begeleiden, aannemen, leads voordragen.
2015 Eigen onderneming beveiliging. Ik ben in de loop van de jaren zelf begonnen met een eigen beveiligingsbedrijf. Daarin heb ik mensen aan het werk kunnen krijgen op verschillende plekken. Ik leerde hierin organisatorisch te werken om een bedrijfsvoering goed uit te voeren. Ik liet het verlonen door een payroll gebeuren, verder deed ik de rest zelf inclusief boekhouden.
2009 - heden; Docent beveiliging Albeda. Daar stond ik dan met mijn ervaring, maar wel met de juiste! Ik kreeg de mogelijkheid om studenten iets te leren. Dat is nog steeds de mooiste werk wat ikzelf heb gedaan. Ik moest als proef een lesje voorbereiden voordat ik aangenomen werd, totaal onervaren deed ik dit. Ik werd gemonitord gedurende mijn beginperiode en begon vrij snel aan mijn BVE-bevoegdheid. Gedreven dat ik was ronde ik dit vrij snel af met een mooi eindportfolio. Gedurende mijn jaren in mijn werk ben ik gegroeid, en heb ik de competenties die nu weer terugkomen leren kennen, en geprobeerd daarin te groeien. In 2019 mijn PDG behaald: “Pedagogisch, didactisch bekwaamheid “tot docent.
2008 Beveiliger op school. In de loop van de jaren ben ik mijn eigen huisje boompje beestje gaan creëren. Hierin was ik op zoek naar een dag baan. Beveiliging is voornamelijk in wisseldiensten en in de nachten en of weekenden. Ik zocht naar stabiliteit in mijn eigen leven om met dat als fundament verder aan de toekomst te werken. Ik werd aangenomen op een Albeda college. Ik ontdekte al vrij snel dat met jeugd omgaan erg fijn was. Toch de serieuze kant van mijzelf, en de uitdaging om jongeren zo ver te krijgen dat er sprake was van respect. Ook in de samenwerking met de locatie manager kreeg ik de juiste waardering terug. Dat ging zover dat ik uitgenodigd werd om te solliciteren binnen het onderwijs als instructeur. Die kans greep ik met beide handen aan.
1998 Mijn eerste stageplek in de beveiliging in eigen stad Lelystad. Ik had al een rijbewijs in bezit dus ik kreeg de taakomschrijving als mobiele surveillance om controlerondes en alarmopvolging te leren. Ook daar werd ik aangewezen op zelfstandigheid, ik reed immers alleen. Dit ging mij goed af en ik voerde mijn taak goed uit. Een grote verantwoordelijkheid als je het bekijkt, want je draagt zorg op andere en hun eigendommen.
1998 Evenementenbeveiliger, ik rolde eigenlijk vrij snel in deze oproep functie. Ik ben ook gedreven in deze branche, want ik wilde alle takken proberen te doorlopen om ervaringen op te doen met als uitzicht te kijken wat het beste bij mij past. Voornamelijk de mensenkennis was ik geïnteresseerd in. Ik ben van mening geweest dat ik mensen kan helpen als ik met mensen kan omgaan. Mijn taken was te zorgen op een warm welkom van de bezoekers, hun een veilige omgeving bieden en zorg te verlenen waar nodig was, maar ook leren optreden indien dat in een risico situatie nodig was.
1997 Nationale reserve, defensie. Ik ben vrijwillig toegetreden in defensie als reservist omdat ik het gevoel had dat ik mijn eigen identiteit wilde ontwikkelen. Ik wilde mijn eigen visie en ervaring opdoen door de wijze waarop wij getraind werden. Aspecten die daar aan bod kwamen was samenwerken, teambuilding, doorzettingsvermogen, leiderschap, bewust van je eigen ontwikkelingen in een werkveld waar je veel moet doen en luisteren wat anderen je te vertellen hebben. Van huis uit was ik net losgekomen van het ouderlijk gezag, en was bezig op mijn eigen voeten te belanden, mijn eigen boontjes te doppen. Daarom wilde ik een combi van mijn opvoeding thuis en defensie. Ik was van mening dat ik mijzelf aan het trainen was om een serieuze maar strikt aan de normen en waarden persoon te worden. Ik wilde dit uitdragen aan mijn omgeving en de toekomst.
1992 Drukkerij Casparie. Ik ben op jonge leeftijd al begonnen met werken. Op mijn 12e heb ik vrij snel de werkelijke verantwoordelijkheden van werk geleerd. Zoals puntionaliteit, zelfstandigheid, flexibiliteit, vooruitstrevend, leergierig. Ik werd op de werkvloer eigenlijk pedagogisch opgevangen door collega’s. Leren samenwerken was de grootste uitdaging. Ik ben als hulpje op de werkvloer geklommen naar een volledige gediplomeerde 4-kleuren coldset illustratie drukker. Dit heb ik te danken aan de doorzettingsvermogen en de leergierigheid van mijzelf. Op vrije jonge leeftijd al vrij snel in de volwassen wereld.
Blad 3 Overzicht scholing, cursussen en trainingen
Schrijf in het schema welk regulier onderwijs, cursussen en trainingen u heeft gevolgd. In dit overzicht vult u in welke diploma's u heeft gehaald en welke opleidingen, ook al is dit slechts een jaar, u gedeeltelijk hebt gevolgd.
Regulier onderwijs:
- Naam school, cursus of training; welke richting; welke vakken?
- Hoeveel tijd op elke school?
- Diploma of bewijs van voltooiing.
Cursussen, trainingen (ook cursussen voor hobby en vrije tijd die u in enige mate relevant acht):
- Waar (in welke setting) heeft u de cursus gevolgd? Bijv. via werk, uitzendbureau, vereniging, buurthuis, kerk, etc.
- Wat was de inhoud van de cursus?
- Hoeveel dagen/weken/maanden duurde de cursus, in omvang en doorlooptijd?
- Heeft u een bewijs of diploma gehaald?
Begin met uw meest recente ervaringen: van nu naar vroeger!
Blad 3
Overzicht gevolgde scholing en/of trainingen
Naam school/onderwijs
2020 PDG HVU Pedagogisch, didactisch getuigschrift
2019 BOA certificaat Boa buitengewoon opsporingsambtenaar
2017 Deelcursussen beveiliging/ Svpb certificaten.
Agressietraining, leiderschap, Praktijkbegeleider, Rollenspeler SVPB , surveillant CBT SVPB
2008-2015 BVE Fontys BVE instructeur
1999 - heden Particuliere beveiliging Beveiliger algemeen
1998-1998 HAVO Nederlands, Engels en letterkunde, wiskunde B , scheidkunde, handelswetenschappen en recht.
1996-1998 MAVO Nederlands, Engels, wiskunde, natuurkunde, economie, biologie D niveau.
Vergelijk op blad 4 welke competenties en gedragsindicatoren zijn opgedaan in welke werk- en leerervaring. Geef voorbeelden waarin je de rol had en koppel dit met de doelgroepen waar je hier voor opgeleid wordt (mbo dus) Geef daarbij aan wat je taak was, wat je deed in het dagelijkse werk en waartoe dit leidde bij je cursisten.
Voor het invullen van uw eigen (werk)ervaringen, denk aan:
- De taken die u heeft uitgevoerd;
- Waar u dit heeft gedaan, organisatie/bedrijf en functie;
- Wat u precies deed (ook bij functieveranderingen of meerdere functies binnen de organisatie/bedrijf);
- Welk product u heeft gemaakt of welk resultaat u moest behalen;
- Welke hulpmiddelen en instrumenten u gebruikte;
- Of u zelfstandig en/of onder leiding werkte;
- Welke specifieke competenties u hierbij in welke mate heeft ontwikkeld.
U hoeft niet alle indicatoren uit het linke vak apart te behandelen. U kunt de situatie beschrijven waarin u de competentie indicatoren heeft toegepast, en kunt daarna eventueel de relevante indicatoren aangeven. Probeert u de complexiteit van die werksituatie aan te geven. Hieronder geven we een paar voorbeelden van ervaringen en de manier waarop ze kunnen worden beschreven.
Zelfanalyseformulier / Kolb leermethode
Verslag;
Deze uitspraken verschaffen een globaal inzicht in de werkstijl van Ben in zijn aanpak van activiteiten, relaties en beslissingen beter te kunnen begrijpen.
Omgang met anderen
Ben heeft een goed gevoel voor humor en komt vaak sprankelend voor de dag. Hij kan charmant en stimulerend gezelschap zijn en zal vaak anderen door zijn aanstekelijke persoonlijkheid enthousiast maken om aan zijn projecten deel te nemen.
De kans is groot dat hij gaat rebelleren of nukkig wordt, wanneer mensen zijn plannen dwarsbomen of hem onder druk zetten. Hij is onconventioneel in zijn aanpak en vindt het leuk anderen te motiveren om bovengemiddeld en boven verwachting te presteren. Hij houdt van het vrije leven en gaat iedere dag weer op zoek naar afwisseling. Hij zal bij zijn collega's allerlei onconventionele mogelijkheden introduceren, hoewel velen die in eerste instantie volkomen onpraktisch zullen vinden. Ben, een creatieve denker, is meestal warm, enthousiast en vol zelfvertrouwen over zijn eigen capaciteiten. Door
Zijn gevatheid en interessante manier van converseren is hij stimulerend gezelschap.
Ben geniet van verschillende bezigheden en een verscheidenheid aan mensen.
Het geeft hem een kick om onverwachte en ongewone dingen te doen. Hij is een pionier en een goede onderhandelaar en manager. Hij gaat creatief om met sociale contacten en beschikt daardoor over een grote kennissenkring. Hij is zeer goed in netwerken. Wanneer een project dit nodig heeft, onderneemt Ben onmiddellijk actie om mensen bij elkaar te brengen om over oplossingen te onderhandelen. Hij kan zich er soms erg aan storen als anderen fouten maken. In zo’n geval kan hij zijn ergernis duidelijk kenbaar maken. Ben vindt het erg belangrijk om anderen bevestiging te geven en ook om zelf bevestiging te krijgen. Zijn plezier in het leven werkt vaak aanstekelijk voor anderen. Hij heeft een groot
Aanpassingsvermogen en kan daardoor in verschillende rollen uitstekend functioneren. Hij weet wat een bepaalde werkgroep specifiek nodig heeft en kan daar perfect op inspringen. Hij kan met zowel collega's als leidinggevenden in discussie treden, maar zal nooit lang ergens boos over blijven. Zijn scherpzinnigheid, warmte en begrip voor anderen maken het voor Ben gemakkelijk om het leven met veel vertrouwen tegemoet te treden. Hij is zeer doeltreffend in een leidinggevende rol en goed in staat anderen te overtuigen van de waarde van zijn visie. Hij stelt kritische opmerkingen over zijn persoonlijke kwaliteiten niet op prijs, aangezien hij die opmerkingen opvat als een aanval op zijn integriteit.
Waarde voor het team
Ieder persoon brengt in zijn of haar werkomgeving een unieke combinatie van talenten, eigenschappen en verwachtingen in. Voeg aan deze lijst andere ervaringen, vaardigheden of kwaliteiten toe die Ben bijdraagt. Maak de belangrijkste punten van deze lijst kenbaar aan andere teamleden.
Ben als teamlid:
- Bevordert ideeën met, door en voor anderen.
- Zorgt voor een creatieve bijdrage.
- Heeft een ver- en vooruitziende blik.
- Trekt bestaande methoden in twijfel als hij vindt dat deze ontoereikend zijn.
- Kan verscheidene functies tegelijkertijd vervullen.
- Voegt door zijn intuïtie spanning en opwinding (en onvoorspelbaarheid) toe aan het team.
- Kan snel resultaten boeken door goed prioriteiten te stellen en actie te ondernemen.
- Houdt ervan zich in het heetst van de strijd te begeven.
- Stimuleert anderen om de strijd aan te gaan.
- Weet dat niets onmogelijk is.
2. PEDAGOGISCH COMPETENT
Beschrijving competentie
De pedagogisch competente creëert een veilige leeromgeving in de omgeving. Zo’n persoon zorgt er bijvoorbeeld voor dat studenten:
§ Weten dat ze erbij horen en welkom zijn
§ Weten dat ze gewaardeerd worden
§ Op een respectvolle manier met elkaar omgaan
§ Uitgedaagd worden om verantwoordelijkheid te nemen voor elkaar
§ Initiatieven kunnen nemen en zelfstandig kunnen werken
§ Hun affiniteiten en ambities leren ontdekken en op basis hiervan keuzes kunnen maken met betrekking tot ontwikkeling fases van anderen.
Betekenis /
Belang
De belangen van een goede pedagoog in mijn beroep laat zich zien binnen het contact tussen docent – adolescent. Dit kan vanuit de lesomgeving zijn, maar ook binnen een gerichte samenwerking mentor – student. Er zijn voor mij daarin twee verschillen. Het is van belang dat je als pedagoog een goede begrijpbare wedezijde contact en band hebt. Dit is het fundament van ieder beroep. Het gevoel dat je de medemens begrijpt, accepteert. Maar bovenal rekening houdt met differenties.
Indicatoren op niveau
“Omdat de student een omgeving betreedt waarbij pedagogische begeleiding geboden wordt zijn wij de 2e of 3e habitat waarin de student zich veilig kan voelen”
“Om te kunnen begrijpen in welke leefomgeving zij zich bevinden is het belangrijk zelf genoeg kennis te bezitten, door theoretische boeken maar ook veel in gesprek blijven met de studenten”
“Er zijn wellicht vele hulpmiddelen om mijzelf bagage te geven om mij meer in de student te kunnen verplaatsen”
“Ik heb op mijn werk gevraagd of ik SLB kan worden van een klas, met als reden dat ik tweezijdig met een student bezig kan zijn”
“Wel leer ik de verschillen te ontdekken doordat ik nu meer achter de schermen individuele aandacht heb voor de studenten”
“Door ervaringen in mijn beroep als manager/beveiliger “ ben ik zelf veel in contact met mensen, dit doe ik nu al bijna 20 jaar” “Daardoor leer ik de verschillende kanten van de mens kennen, en kan ik dit toepassen op school”
De docent waardeert de inbreng van studenten en is nieuwsgierig naar hun ideeën:
§ Maakt in zijn pedagogisch handelen een goed gebruik van verschillen tussen studenten
§ Helpt studenten bij de ontwikkeling van hun beroepsidentiteit
§ gebruikt op systematische wijze de input van studenten in het onderwijsleerproces
“Door de student eerst naar hun beginfase te laten kijken, zowel cognitief als hun houding, kan de student zelf herkennen vanaf welk punt en op welke punten hij of zij zich verder kan ontwikkelen. Omdat ik zelf uit hetzelfde beroep kom wat hun willen bereiken leer ik ze student zijn, waarin fouten niet bestaan, maar leerprocessen die een identiteit creëren binnen hun beroep.
Bij het behalen van doelen, of in het proces sta ik open voor veranderingen, en laat ik de student meedenken in de vorm wat hun prettig en leerzaam vinden.”
“Na mijn PDG heb ik de basis doorgevoerd in mijn lessen”, Dat wil zeggen dat ik buiten mijn basis lessen voorbereid, voorwaardes maak, feedback en reflectie en ga zo maar door”
“Toch wil ik de student centraal hebben staan, door binnen de door mijn aangegeven werkkaders te werken aan hun gedrag, wie ben ik hier op school, en wat mag ik betekenen in mijn toekomstige werk wat ik wil bereiken?”
“Mijn voorbeeld is de student de vrijheid geven, geen voorwerk vanuit mijzelf, maar uitdagingen creëren die zij ook zo zien.” Als ik alles voordoe en of voorzeg dan behalen we geen hoge resultaten, maar kopieergedrag”
“Ik geef ze de bouwstenen, en ben hun handleiding waarop ze kunnen vertrouwen, wel moeten ze zelf gaan bouwen”
De Pedagoog brengt eigen opvattingen in verband met de pedagogische werkgebied.
De pedagoog…
§ Is zich bewust van de eigen beroepsopvattingen, waarden en normen en laat dat merken aan studenten en collega’s
§ kan zijn pedagogische opvattingen en de gekozen aanpak verantwoorden en maakt daarbij gebruik van relevante theoretische en methodische inzichten
“Een docent moet kennis hebben van het beroep wat een student wil bereiken, dit staat los van de te behalen cijfers ” “Studenten zijn gericht wat ze willen worden en welke waarde zij hieraan hechten. Wij proberen die overtuigingen vanuit het beroepskader te vertalen in maatschappelijke aanvaardbaarheid” Als ik het vak wat ik bied begrijp, kan ik meehelpen dat de student het belangen accepteert, ik doe niet wat ik weet maar wil ook bewust bekwaamheid uitstralen.”
“Door verschillende stijlen en les vormen te proberen, kan ik erachter komen wat het beste in mijn vak, en bij de student werkt” Door regelmatig mijn lessen te laten reflecteren door de studenten weet ik ook of mijn aanpak zijn doelen op lange termijn bij de student behaald worden”
Ik kom uit de beroepenveld waar mijn doelgroep voor kiest. Hierdoor voel ik mij in een bevoorrecht positie omdat ik van alles wat probeer te bieden”
“Ikzelf ben eerlijk gezegd nog jong en buigzaam” Ik kan mij prima inleven in de denkwijze van een student, maar ook in hun leerproces” Ik kan ze niet veranderen helaas, maar ontwikkelen is ook veranderen, hierin maak ik gebruik de groepsdynamiek en speel daar pedagogisch op in, dat wil zeggen dat ik in hun beleving wil stappen om de essentiële stappen die ze moeten maken gezamenlijk te doen, en ze te steunen als ze hulp nodig hebben” Mijn methode dat vaak genoeg werkt hierin is zelfredzaamheid, ik help niet wat ze zelf al aankunnen en begrijpen, maar begeleidt ze wat nog niet lukt”
De pedagoog stimuleert zijn doelgroep kritisch na te denken over eigen gedrag en het groepsgedrag.
§ Stimuleert studenten regelmatig kritisch na te denken over hun opvattingen en gedrag en stimuleert ze om daarover in de groep te communiceren
§ Daagt studenten uit mee te denken over hun eigen ontwikkelings- en leerprocessen
“De student behoort te begrijpen wat zijn gedrag en groepsgedragingen bijdragen of afnemen in de motivatie en doorzetting van zijn eigen ontwikkeling op school”
Het referentiekader van mijn doelgroep is anders dan die van mijzelf.
De studenten ondervinden of zij steun hebben aan elkaars gedrag of niet. Het kan de ander of een groep hechter maken en een positieve opbouw bieden”
“Door samen met de student te praten, afspraken te maken en te controleren kunnen we vooruitgang boeken, wanneer we beiden ons conformeren aan de voorgestelde voorwaarden”
“In mijn lessen worden de lesdoelen pas behaalt als het gedrag passend is om dit uit te voeren” Een valkuil hierin is het individu die de groep remt, of de les verstoort. Daarvoor wordt de groep uitgedaagd hem of haar te helpen.” Als dit niet haalbaar is dan worden studenten tegenover elkaar kritisch en spreken de studenten elkaar aan, een student wil niet buiten de groep staan en probeert te veranderen” Tot op heden is dit altijd gebeurt, de student is hierin bereidwillig om elkaar te helpen.
“Door in mijn SLB gesprekken met en zonder ouders hun leefomgeving in te zien, kan ik samen met hun tot ideeën komen om ze te helpen hun huidige leerproces te optimaliseren, daar maak ik gebruik van mijn eigen prestaties, maar vraag ook wel eens hulp aan collega’s die mee kunnen denken”
6. COMPETENT IN HET SAMENWERKEN MET DE OMGEVING
Beschrijving competentie
De pedagoog die competent is op het gebied van samenwerken in de omgeving draagt bij aan goede relaties:
§ Draagt bij aan het onderhouden van relaties met externe belanghebbenden, vooral met ouders
§ Gebruikt de omgeving als onderdeel van een krachtige leer en leefomgeving.
Betekenis/
Belang
Welke betekenis heeft deze competentie in jouw beroepspraktijk? Waarom en hoe is deze competentie belangrijk in jouw beroepspraktijk?
§ Wij als onderwijs dragen grote zorg binnen de ontwikkelingen van onze doelgroep. Signaleren indicatoren die wellicht nog onbekend zijn voor hun thuisfront. Door communicatief krachtig de juiste pedagogische middelen in te zetten en hulp en begeleiding is het van groot belang dat er een vertrouwd aanspreek cultuur is tussen partijen.
De pedagoog bekijkt inhoudelijk in zijn leefomgeving of er genoeg hulpmiddelen aanwezig zijn om zijn groei aantrekkelijk en uitvoerbaar te maken voor zichzelf en voor de anderen. Maak daarbij gebruik van eigen inbreng, of van derden (professionals)
De pedagoog is in staat om externe bedrijven of instellingen te benaderen op inbreng in de huidige leer en leefomgeving in te zetten door het begeleiding onder de pupillen.
De pedagoog is altijd op zoek naar mogelijke verbeteringen die andere instellingen gebruiken om het leer en leefklimaat van de pupil te stimuleren.
Op dit gebied ontbreekt de uitgebreide kennis en vaardigheden.
Ik ben onvoldoende inhoudelijk onderlegd met het zorg geschil van ons onderwijs.
Ik maak gebruik van medewerkers binnen dit geschil. Bij afwijkende indicatoren draag ik de pupillen voor aan het zát team. Een zorg eenheid van ons werkplek.
Ik heb geen contact met externe, dan enkel leerplicht.
Als medewerker overleg ik met het ondersteuningsteam uit het geschil over problematieken die volledig uiteen kunnen lopen.
Indicatoren:
Zorgwekkende schoolprestaties
Ongeoorloofd verzuim
Zorgwekkend verzuim
Sociaal-emotioneel probleem
Probleemgedrag
Leerprobleem
Opvallend gedrag
Criminaliteit
Ingrijpende gebeurtenis
Hulpvraag van collega’s
Thuissituatie/omgeving
Lichamelijke problemen/gezondheid
Maak jouw eigen website met JouwWeb